zaterdag 13 oktober 2007

Pente

Drie ouders vroegen: "Pente, wat is dat eigenlijk voor een spel?" We leggen het even uit:

Een beetje geschiedenis:
Pente is een variant op het eeuwen oude spel GO. Sommigen schatten dat het spel GO wel 35 eeuwen oud is. De oudste werken die we kennen, waar het spel in voorkomt zijn 12 eeuwen oud. Het spel komt uit het Verre Oosten. Rond 735 na Christus werd het naar Japan gebracht waar het nu nog door miljoenen mensen wordt gespeeld. In 1835 verscheen de variant GO-bang in Europa. In 1984 kwam Go-bang tenslotte bij de spellenuitgeverij Parker terecht die het spel verspreidde onder de naam Pente. Pente en Go-bang zijn dus hetzelfde spel.

De spelregels:
Pente wordt gespeeld op een spelbord van 19 x 19.
Elke speler heeft een kleur stenen. In de dozen die hier worden verspreid zijn die stenen net glazen druppels.
Om beurten mogen de spelers een steen van hun kleur op het bord plaatsen. De stenen worden niet in de velden maar op de kruispunten gelegd. Wie als eerste 5 stenen, horizontaal, vertikaal of diagonaal op een rij kan zetten, ofwel 5 x 2 stenen van de tegenpartij kan slaan, wint het spel.
Stenen slaan, dus wegnemen van de tegenpartij doe je als je twee stenen van de tegenpartij kan insluiten met stenen van je eigen kleur.
Een spelletje duurt 10 tot 20 minuten.

De spelregels van GO:
Elke speler probeert zoveel mogelijk gebied in te palmen op een bord met 361 punten. De ene speler heeft witte, de andere zwarte stenen. Om beurt mogen de spelers een steen op het bord zetten en proberen zoveel mogelijk gebied te veroveren. De stenen kunnen ook worden geslaan: kan je met je eigen stenen een gebied van de tegenspeler volledig insluiten dan moet die zijn ingesloten stenen van het bord verwijderen. De geslagen stenen worden apart gehouden. Het hoofddoel van het spel is niet zoveel mogelijk stenen slaan maar wel zoveel mogelijk gebied veroveren.
Het spel eindigt als beide spelers van mening zijn dat ze geen gebied meer kunnen maken of geen stenen meer kunnen insluiten van de tegenpartij.
Wordt het spel beëindigd dan telt iedereen zijn stenen op het bord en vermindert die met de stenen die door de tegenpartij werden veroverd. Op deze website kan je de spelregels oefenen: klik hier.


Zelf maken:
Het spelbord is niets meer dan een vierkant met vertikale en horizontale lijnen. 19 hokjes x 19 hokjes. Zo'n bord maak je dus gemakkelijk zelf: op een stuk doek, een stuk leer, een stuk hout, op de tegels van de vloer, op een stuk papier of karton, of je vindt zelf maar wat uit. Steentjes vind je ook overal: keitjes, fiches van een ander spel, of je maakt zelf iets wat je op het bord kan plaatsen. De glazen druppeltjes vind je in aquariumwinkels, tuincentra of winkels als Casa of Blokker. Je maakt een bord zo mooi of zo simpel als je zelf wil.

Voor spelregels en strategietips kan je een kijkje nemen op deze website: http://www.jijbent.nl/spelregels/pente
Je kan ook de spelregels wijzigen zoals je ziet op deze website:
http://www.di.fc.ul.pt/~jpn/gv/gv.htm

Recent kwam er weer een nieuwe variant op de markt: Pentago
Bij Pentago gaat het erom 5 balletjes van eenzelfde kleur op een horizontale, verticale of horizontale rij te krijgen, niet alleen door het strategisch plaatsen van de balletjes maar ook door het draaien van de borddelen. Pentago won dit jaar de prijs "Speelgoed van het Jaar" . Er bestaan gewone versies voor 2 spelers en een XL versie voor vier spelers.


Geen opmerkingen:

De Vieger

  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP